Wat te doen in Bern (Bern CityGuide)

Bern is de hoofdstad van Zwitserland, maar toch heb je nooit het gevoel alsof je in een hoofdstad rondloopt. Alles is perfect geregeld, het is mooi, schoon, maar Bern is niet de standaard ‘grote hoofdstad’, eerder een klein dorpje waar het lijkt alsof je terug in de tijd bent gegaan. Er zijn vele historische gebouwen bewaard gebleven, vele staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook heeft Bern de meeste overdekte winkelstraten van Europa. Hou je meer van groen? Ook dan ben je in Bern op de goede plek, want vanuit de stad sta je zo op een 860m hoge berg.

Bern

Bezienswaardigheden in Bern

Een karakteristiek Zwitsers stadshart, een buitenzwembad en een complete berenkuil maken Bern uniek. Ontdek in deze CityGuide van Bern de leukste plekjes, bezienswaardigheden en activiteiten in de stad.

Kornhaus

Het Kornhaus is gebouwd in de tijd van hoog barok, vandaar de prachtige architectuur. Zoals je aan de naam al een beetje kunt zien, werd deed het gebouw vroeger dienst als opslagplaats voor graan. Tegenwoordig is het een locatie voor allerlei festiviteiten en in de Kornhauskeller kun je genieten van een heerlijk diner. Deze dinerlocatie wordt ook wel als een van de mooiste van Zwitserland gezien, dus het is zeker een aanrader.

Käfigturm

Dit mooie gebouw behoort tot een van de oudste van de stad, hij staat er namelijk al sinds de late renaissanceperiode. Van de 17e tot de 19eeeuw werd het gebouw als gevangenis gebruikt en halverwege de 20ste eeuw werd de klok op het gebouw geplaatst. Tegenwoordig zijn er vaak evenementen die met de politiek te maken hebben, aangezien het gebouw nu een politiek forum is.

Zentrum Paul Klee

Dit moderne museum staat sinds 2005 in Bern en je kunt hier allerlei werken van de bekende Zwitserse schilder Paul Klee bewonderen. In het museum is maar liefst 40% van al het materiaal van hem te vinden, van waterverfschilderijen tot kleine tekeningen: je bent hier zo een paar uur zoet.

Bärengraben

De berenkuil was vroeger een met muren omringd ‘gat’ in de grond waar bruine beren gevangen werden gehouden zodat mensen ze van dichtbij konden bekijken, maar tegenwoordig hebben de beren gelukkig beschikking over een park van 6000m2. Groene heuvels, een berengrot, een berenbad, er is zoveel mogelijk geprobeerd een natuurlijke omgeving voor ze te creëren. Je kunt ook rondleidingen boeken waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van deze plek en de beren zelf. 

Gurten

Toe aan een stukje natuur? Dan is de berg Gurten een perfecte plek. Met een kabelspoortreintje ben je in een paar minuten bovenop de 860m hoge berg. De berg is zeer geliefd bij de lokale bewoners die even willen ontsnappen aan de stad, maar ook bij toeristen. Er is een grote speeltuin voor kinderen, je kunt er rodelen en je hebt natuurlijk een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs helemaal tot aan de Alpen kijken!

Winkelen in Bern

Ook al is Bern niet de allergrootste stad, toch is er genoeg gelegenheid om te winkelen. In het hart van het oude stadgedeelte vind je de meeste winkels. Ruim 6 kilometer van de winkelstraten is overdekt, heerlijk dus als het een regenachtige dag is. Je vindt hier van alles, wat de tegenwoordig hippe kledingwinkels tot parfumerieën tot boekwinkels. Je moet in de zijstraten zijn voor de exclusievere boetiekjes, waar je onder andere handgemaakte souvenirs zult vinden. Het warenhuis Loeb is een plek waar je alles onder één dak kunt vinden.

Met kinderen naar Bern

Bern is een erg leuke stad om met kinderen naartoe te gaan. We noemden net al de Bärengraben en de Gurten, maar er valt nog meer te beleven. Bern heeft ook een eigen dierentuin, namelijk Tierpark Dählhölzli. Je kunt hier kijken naar wolven, rendieren, aapjes, zeehonden en nog veel meer diersoorten. Ook het Natuurhistorisch museum is een geweldige ervaring voor kinderen.

Openbaar vervoer in Bern

Aangezien het oude centrum vrij klein is, kun je je in Bern gemakkelijk te voet verplaatsen. Op het station kun je ook een fiets huren, wat ook een erg leuke manier is om de stad te verkennen. Natuurlijk is er wel openbaar vervoer waar je gebruik van kunt maken, zoals bussen en trams. Je kunt losse kaartjes kopen of dagkaarten.

Bern

Met de trein naar Bern

Een goedkoop treinkaartje naar Bern boeken? Er vertrekken dagelijks 5 tot 6 treinen van ICE International vanaf Amsterdam Centraal naar Bern met een overstap in Frankfurt of Basel. Een treinticket naar Bern is al verkrijgbaar vanaf € 40 via GoEuro met een reistijd van slechts 7 uur en 48 minuten. Zo bent u sneller met de trein in Zwitserland dan met de auto. Daarbij bent u van alle gemakken voorzien, is er een Bistrorijtuig aan boord en zit u comfortabel te genieten van het voorbij razende landschap.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest