Wat te doen in de Eifel (Eifel CityGuide)

De prachtige omgeving van de Duitse streek de Eifel ligt op maar 3 uurtjes afstand van Utrecht. De Eifel staat bekend om zijn prachtige natuur, schilderachtige plaatjes en kastelen die zo uit een sprookje lijken te komen. Ook de vulkanen en kratermeren zijn een belangrijke bezienswaardigheid in dit gebied en er zijn verschillende mooie fiets- en wandelroutes. Ben je toe aan een weekendje weg en een heel andere omgeving, maar wil je niet te ver weg, dan is de Eifel een perfecte bestemming!

Eifel

Wat te doen in de Eifel

Monschau

Het authentieke Monschau is met recht een van de mooiste dorpjes in de Eifel. Met zijn ligging aan de Roer en zijn typisch Duitse vakwerkhuizen kun je hier de mooiste plaatjes schieten. Het Rotes Haus is een van de bekendste bezienswaardigheden. Dit huis werd in 1752 gebouwd door lakenwever en koopman Johann Heinrich Schreibler. Van buiten is het mooi om te zien, maar het meest bijzondere is de inrichting binnen, compleet in de stijlen Rococo, Louis-Seize en Empire. Ook de eikenhouten wenteltrap is wereldberoemd.  Verder vind je in Monscau een prachtig kasteel, vele boetiekjes een glasblazerij en nog veel meer!

Nationaal Park Eifel

Dit prachtige (beschermde) natuurgebied heeft veel te bieden. Van idyllische riviertjes, uitgestrekte bossen tot prachtige meren. Je kunt hier geweldig fietsen en wandelen, vaak zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Je vindt hier ook vele diersoorten, bijvoorbeeld wilde katten, zwarte ooievaars en herten. Als je nu echt de meest bijzondere plekjes wil ontdekken, ga dan op pad met een gids!

Geopark Vulkaneifel

Veel mensen denken dat Vulkaaneifel en Nationaal Park Eifel hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Het ligt toch zeker op een uur afstand van elkaar. Vulkaaneifel is minstens zo bijzonder als Nationaal Park Eifel, vanwege zijn 200 slapende vulkanen. Ook hier kun je weer prachtige fiets- en wandeltochten maken. Onderweg kun je je ogen uitkijken, onder andere naar kraters gevuld met water tot geweldige bergen en kleine beekjes.

Laacher See

Laacher See is gelegen in het net genoemde Geopark Vulkaneifel. Dit is een adembenemend kratermeer, waarvan de blauwe kleur je al van ver aantrekt. Het is een mysterieuze plek, aan de oostkant van het meer kun je namelijk vaak het water zien borrelen, wat komt door CO2 uit de bodem. Je kunt ook verschillende recreatieve activiteiten in en om het meer doen, zoals varen in een bootje, zwemmen in het meer of een mooie wandeling maken.

Mayen

In het vrij grote plaatsje Mayen kun je het Eifelmuseum vinden, hier kom je alles te weten over de geschiedenis van gebied de Eifel en het ontstaan van de vele vulkanen. Ook de vestiging van het museum is bijzonder, namelijk in kasteel Genoveva. Deze grote burcht huisvest ook een oude mijn, waar ze vroeger mineralen en leistenen opgroeven. Hier kun je ook een kijkje nemen. De Sint Clemenskerk in Mayen is ook de moeite waard om te zien.

Wallender Born

In het dorpje Wallenborn kun je een indrukwekkende koud water geiser vinden. Iedere 35 minuten komt de geiser tot leven en spuit hij 6 minuten lang koud water van 9 graden de lucht in. Vanaf de Wallender Born kun je een 3,5 km lange wandeling maken over het Brubbelpad. Je komt verschillende infopunten tegen waar je van alles leert over het dorpsleven van Wallenborn. Een erg leuke en leerzame activiteit.

Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland, deze mag je dus zeker niet overslaan mocht je in de Eifel verblijven. Of je nou van cultuur houdt, shoppen of gastronomie, in Trier ben je op het juiste adres voor dit alles. Er zijn vele bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, vele goede restaurants, ook met lokale specialiteiten én winkels genoeg. Ook staat Trier bekend om de fantastische wijn: een proeverij hier is dus zeker een goed idee.

Met kinderen naar de Eifel

De Eifel is een prachtig gebied om met kinderen te bezoeken. Of je nou gaat fietsen, wandelen of een stad/dorp bezocht, er is altijd wel wat voor ze te doen. In Nationaal Park Eifel is bijvoorbeeld de ‘Wilderweg’, een 1,5 km lange route met tien interactieve stations. Bij deze stations kom je op een leuke, spannende manier meer te weten over de wildernis en de verschillende flora en fauna.

Winkelen in de Eifel

In de kleine dorpen in de Eifel zul je vooral kleine boetiekjes en winkeltjes met de lokale delicatessen vinden, maar mocht je een wat grotere stad bezoeken kun je zeker goed shoppen. In Trier bijvoorbeeld is alleen al een winkelcentrum met meer dan 70 verschillende winkels!

Openbaar Vervoer in de Eifel

Het is in de Eifel prima te doen om met het openbaar vervoer te reizen. Er zijn verschillende spoor-en buslijnen, dus zo kun je prima van plek naar plek reizen. Veel accommodaties bieden ook korting op het openbaar vervoer aan.

Met de trein naar de Eifel

Met de trein naar de Eifel reist u per ICE International vanaf Amsterdam CS met 1 of 2 overstappen naar verschillende bestemmingen in de Eifel. Zo reist u naar station Offenburg, Euskirchen, Gerolstein of Wittlich met reistijden van 3 tot 5 uur. Treintickets naar de Eifel zijn verkrijgbaar vanaf € 25 met vroegboekkorting. Vroegboekkorting op internationale treintickets naar de Eifel ontvangt u 3 tot 6 maanden voor vertrek.

Traject Reistijd Overstappen
Amsterdam – Euskirchen 3:51 2
Amsterdam – Gerolstein 4:57 2
Amsterdam – Wittlich 4:58 2
Amsterdam – Offenburg 5:54 2
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Komende zomer op citytrip? Bezoek een leuke bestemming per trein en boek nu alvast jouw treintickets. Voor veel bestemmingen is het op dit moment nog mogelijk om goedkope internationale treinkaartjes te boeken. Helaas raken de treinkaartjes vaak snel uitverkocht, dus...

Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

Pin It on Pinterest