Wat te doen in Leuven (Leuven CityGuide)

De Belgische stad Leuven is een gezellige studentenstad, die met een paar uurtjes met de auto of de trein te bereiken is. Onze zuiderburen beschikken over een aantal pareltjes van steden en deze is er zeker eentje van. Leuven staat bekend om zijn prachtige historische gebouwen, zoals het stadhuis, het compacte centrum en de vele terrassen en cafés. Doordat het een studentenstad is hangt er altijd een bruisende sfeer: vooral in de zomer puilen de terrassen uit en is het bier niet aan te slepen. In sommige kroegen heb je de keuze uit honderden biersoorten, dus ook voor bierliefhebbers is een stedentrip naar Leuven een zeer goed idee!

Leuven

Bezienswaardigheden in Leuven

Stadhuis van Leuven

Het stadhuis van Leuven is een van de prachtigste gebouwen in de hele stad. Dit gebouw staat midden op de Grote Markt en is dus niet te missen tijdens je stedentrip naar Leuven. Het staat er al sinds de 15e eeuw en doordat het alle bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd is het nog precies in de gotische stijl zoals het was. Doordeweeks kun je een rondleiding door het stadhuis boeken.

Groot Begijnhof

In het Groot Begijnhof, wat eigenlijk een kleine wijk op zich is, woonde vroeger nonnen en ongetrouwde vrouwen in alle rust. Tegenwoordig worden de schattige huisjes bewoond door studenten en docenten van de universiteit. Het Groot Begijnhof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is gratis te bezoeken. Wanneer je er loopt is het net alsof je je even in een andere wereld bevindt.

Pieterskerk

Deze kerk, die al in de 10e eeuw werd gebouwd, is de oudste van Leuven. Het gebouw is meerdere keren verwoest door branden, dus door de eeuwen heen zijn er allerlei stukken op- en aangebouwd, maar het is nog steeds een prachtig gebouw. Binnen kun je het beroemde tafereel ‘Het laatste avondmaal’ van Dirk Bouts bewonderen, dat al meerdere keren is gestolen, maar gelukkig steeds weer is teruggekomen. 

Universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek is een van de belangrijkste gebouwen in de stad, vanwege de vele studenten, maar ook als toerist kun je er naar binnen. Beklim de het torengedeelte en leer per verdieping iets over de geschiedenis van de stad. Helemaal boven kun je vervolgens genieten van het uitzicht over het mooie Leuven.

Winkelen in Leuven

Ook voor de fashionista’s is Leuven een erg leuke stad. Er zijn genoeg winkelstraten waar je je slag kunt slaan en tussendoor kun je neerstrijken op één van de vele terrasjes. De Dietsestraat is de hoofdwinkelstraat, hier vind je winkels van allerlei grote en bekende ketens. Voor de foodies onder ons is de Parijsstraat zeker een aanrader. Je vindt hier verschillende restaurants, maar ook een aantal speciaalzaken op het gebied van eten en drinken. In de Brusselsestraat vind je ook weer een aantal bekendere ketens, maar daarnaast wat exclusievere zaken.

Met kinderen naar Leuven

Leuven is een echte universiteitsstad en veel is dan ook gericht op studenten en jonge mensen. Het is niet direct een stad waar je aan denkt als je een stedentrip met kinderen wil maken. Als je er toevallig voor een dagje bent kun je je prima vermaken met ze, maar voor een lang weekend zou een andere stad misschien een betere optie zijn.

Openbaar vervoer in Leuven

Het centrum van Leuven is zo compact, dat je eigenlijk helemaal geen openbaar vervoer nodig hebt. Werkelijk alles is te voet te bereiken, wel zo makkelijk!

Winter in Leuven

’s Zomers is Leuven prachtig, maar ook in de winter is Leuven een echte aanrader. Zodra de dagen grauw en kort worden veranderd Leuven niet in een of ander spookstadje, maar wordt het een prachtige sfeervolle plek. Vier weken lang is Leuven een echt winter wonderland, met duizenden lichtjes, de mooiste decoraties en allerlei winterse activiteiten. Er is een leuke kerstmarkt en in het centrum staat verschillende foodtrucks waar je kunt genieten van glühwein, churros en bratwurst. Een echte aanrader dus als je aan het eind van het jaar nog wil genieten van een stedentripje in de buurt.

Met de trein naar Leuven

Een goedkoop treinkaartje naar Leuven boeken? Al vanaf € 35 reist u per IC Direct of Thalys naar België, waarna u met 1 overstap in slechts 2 uur en 17 minuten aankomt in het stadshart van Leuven en uw dagje shoppen, weekendje weg of uitstapje direct kan beginnen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Met de trein naar Thüringen: steden, kastelen en natuur

Met de trein naar Thüringen: steden, kastelen en natuur

Gelegen in het hart van Duitsland vind je de deelstaat Thüringen. De regio is rijk aan betoverende bestemmingen, sprookjesachtige kastelen, uitgestrekte bossen en idyllische meren. Met name het bekende Thüringer Woud (of Thüringer Wald) is erg populair onder...

Bretagne per trein: natuurlijke schoonheid en culturele pracht

Bretagne per trein: natuurlijke schoonheid en culturele pracht

Bretagne is misschien wel één van de mooiste plekken van Frankrijk met prachtige natuur, zoals het Douanepad langs de Roze Granietkus, waar je de schitterende kustlijn en vogels kan bewonderen. Daarnaast behuist de regio historische bouwwerken, zoals Saint Malo tegen...

Pin It on Pinterest